Editura Polirom
An apariție – București, 2013
Nr. pagini – 163
Descoperind-o pe Aglaja Veteranyi am avut senzația că o redescopăr pe Tatiana Țîbuleac și al ei roman – Grădina de sticlă (regăsiți recenzia aici – https://dananichitelea.ro/2022/05/16/tatiana-tibuleac-gradina-de-sticla/
Titlul mi s-a părut interesant de acum câțiva ani când am auzit de această carte dar până în prezent nu am reușit să lecturez această carte.
Titlul “De ce fierbe copilul în mămăligă” ni se descoperă pe parcurs ca fiind o poveste pentru copii, capabilă să își modifice scenariul din dramatic în tragic, cu fiecare reinterpretare dată de situația contextuală, la fel ca povestea spusă de personajul acestei cărți, o copilă emigrată împreună cu familia sa de circari, în căutarea unei vieți mai bune.
În vârstă de 9-10 ani, micuța ne relatează evenimente din viața sa de pripas, veșnic în mișcare, veșnic îngrozită de perspectiva ca mama sa, acrobată la înălțime, să nu își piardă viața într-unul din spectacolele zilnice.
Paralelele pe care aceasta le face pentru a înțelege ce se întâmplă în jurul său sunt raportate la informațiile primite din partea unor părinți lipsiți de educație și axați pe propria supraviețuire.
Folosită fie ca liant între adulți, fie ca monedă de schimb atunci când este cazul, copila crește fără să afle care îi este rolul și rostul. Abandonată într-un cămin nemțesc, alături de sora sa vitregă, copila descoperă că nu se poate baza pe nimeni, decât pe ea însăși.
Dorința de a conta și de a scăpa de sărăcie o împinge pe copila devenită adolescentă, să jogleze cu lumea murdară sufletește în care trăiește – prostituate, dansatoare, modele pentru fotografi cu tendințe pedofilice, alcoolici și tâlhari.
Lumea se năruie încet în jurul ei, familia se destramă în aburi de alcool, incest și prostituție, între dorința de a supraviețui și a demonstra lumii întregi că fuga din țară a fost o decizie inspirată.
Se poate să îți depășești condiția când tot ce ai la îndemână sunt ustesilele greșite? Să fie durerea trasmisibilă din generație în generație? Să fie comunismul vinovat de eșecul relațional cu care mulți ditre noi am crescut?
O poveste sumbră dar tentantă prin franchețea cu care sapă în memoria colectivă a celor care au îmbrățișat eșecul ca pe singura alternativă posibilă. O carte ușor de parcurs dar greu de digerat pe alocuri.