Editura – LITERA

București 2021

Pagini: 295

Bun… să începem. Am luat această carte cu mine în vacanță. Am lăsat-o spre final, deși sinopsisul mi s-a părut interesant de când am achiziționat-o, dar am crezut că nu voi mai avea timp în ultima zi de ea…. Greșit!

Am savurat-o rapid, în pauzele dintre mese, somn și bălăceală și vreau să vă spun că este o carte foarte antrenantă, cu un subiect pe care nu știi dacă să îl consideri ușor distopic sau la limita unei neînțelegeri contextuale ironice.

Povestea începe cu prezentarea unei familii plecate în vacanță – Clay și Amanda și copiii lor adolescenți: Archie și Rose.

Autorul schițează realist și la obiect trăirile acestora în timp ce peisajul se schimbă și ajung la casa de vacanță închiriată, unde se presupune că își vor petrece următoarea săptămână, departe de agitația orașului și de slujbele obositoare care le asigură confortul necesar.

Modul în care cei patru membri interacționează unul cu celălalt, întâmplările banale ce se desfășoară în cadrul oricărei familii, gândurile și intentiile fiecăruia sunt atent creionate pe parcursul primei zile de concediu.

Mica lor escapada ia o întorsătură ciudată când în toiul nopții, liniștea le este perturbată de apariția unui cuplu mai în vârstă, Ruth și George, care declară că sunt proprietarii de drept a casei de vacanță.

Apariția lor este ciudat de neașteptată și aparent are de-a face cu o așa zisă pană de curent ce a avut loc în oraș și care a creat haos, determinându-i pe cei doi să se retragă în micul lor refugiu.

Situația devine tensionată, mai ales că bănuielile planează asupra tuturor. Fiecare adult are o altă raportare la situația existentă, iar suspansul se acumulează cu fiecare nou capitol.

Răspunsurile întârzie să apară, situația se complică și drumul către civilizație pentru clarificări suplimentare, devine periculos.

Isteria provocată la care contribuie fiecare personal în parte, te poartă printre idei felurite, lăsându-te confuz în legătură cu ce se întâmplă în realitate.

Să fie vorba de un atac terorist? Invazie extraterestră? Bombă atomica? Atac ultrasonic? Sau o paranoie nejustificată, cauzată de lipsa de informații?

Mi-a plăcut cartea pentru felul în care autorul se joacă cu scenariile pline de suspans și pentru modul în care personajele sunt construite – uman, tangibil, realist.

O recomand pentru un suflu nou, o schimbare de peisaj, o zi liberă dedicată lecturii. O puteți găsi aici:

https://www.litera.ro/lasa-lumea-in-urma-afbb103

Lasă un răspuns