Editura – Crime Scene Press
București 2015
Pagini – 258

Prima întâlnire cu acest autor irlandez. Noir crime ficton, polițist. O combinație numai bună pentru vacanță.

Descrierea de pe copertă aduce în prim plan o poveste de abuz și violență îndreptată asupra fetelor aflate în grija măicuțelor de la Magdalen. Un subiect care mi-a lăsat impresia că în paginile cărții voi aprofunda detaliile sordide ale tratamentelor inumane la care erau supuse aceste fete abandonate de familie sau gonite de societate pentru așa zise fărădelegi sociale – pierderea virginității, lipsa unei familii, sărăcie și uneori cu tentă penală – furturi, prostituție, consum de droguri – generate tot de nivelul de sărăcie în care acestea se scăldau.


În schimb, povestea folosește indirect acest subiect pentru a ne prezenta parcursul personajului principal Jack Taylor, un fost polițist din Garda irlandeză, retras forțat din cauza dependenței de alcool și cocaină, violenței nejustificate, blackout-urile incontrolabile și comportamentului deviant.

Jack trăiește retras într-un hotel uitat de lume, concentrat pe abstinența și recăderile sale, îngropat între cărți și gânduri suicidare. Când este șantajat de un dealer local să preia un caz ciudat, acela de a găsi pe Rita Monroe, una din supraviețuitoarele de la Magdalen, Jack se trezește prins într-o șaradă gândită pentru răzbunare. În paralel, este implicat într-un caz de crimă neelucidată, dar maniera sa de a amesteca ancheta cu o relație sexuală cu presupusa criminală, complică și mai mult situația.


Povestea de la Magdalen, după cum vă spuneam, este folosită doar ca un context pentru a ne determina să ne petrecem cât mai mult timp scormonind în viața plină de aciditate, sarcasm și combinații nepotrivite a fostului detectiv, care oriunde apare, atrage după sine complicații.

Inteligent, dur, plin de cinism și fără a mai avea multe de pierdut, Jack tratează toate relațiile sale cu indiferență și nonșalanță. Nimic nu îl sperie, nimic nu îl debusolează.

Stilul folosit de autor este delicios. Replicile savuroase, schimbările de decor, contextele create, personajele abjecte care majoritatea sfârșesc prost, toate mi-au părut o rețetă extrem de indicată pentru o zi de vacanță.

Dacă vă face cu ochiul acest gen de lectură, cartea o puteți găsi aici –

https://www.elefant.ro/martirele-de-la-magdalen_a1f03016-e7bf-4b31-a406-0dc66d83ddd4

Lasă un răspuns