Când zici Olsten, zici thriller, acțiune, suspans, scenarii morbide și cazuri de rezolvat contratimp. Literatură nordică care așteaptă oricând să fie regizată și transformată într-o mini-serie Netflix.
Cam așa și cu romanul acesta unde detectivul Carl Morck revine în cadrul departamentului de poliție după tragicul eveniment produs în urma ultimei investigații criminale, când un coleg de-al său a fost ucis, iar celălalt a fost împușcat râmânând paralizat pe viață.
Revenirea la serviciu a lui Carl nu este întâmpinată cu urale de bucurie, acesta fiind considerat un polițist dificil, insubordonat și haotic prin stilul său de lucru, în ciuda faptului că i se recunoaște agerimea mentală când vine vorba de a identifica pistele valide. Pentru a-l izola de restul echipei, Marcus Jacobsen, șeful de la Omucideri, îi creează lui Carl, un departament separat, Departamentul Q, unde, unde intenționează să îl țină ocupat, direcționându-i toate cazurile nerezolvate din ultimii ani.
Inițial ofensat, Carl descoperă libertatea și liniștea de care avea nevoie pentru a profesa din nou. Împreună cu asistentul său irakian, Assad, Carl selectează din teancul de cazuri abandonate pe cel puternic mediatizat al lui Merete Lynggaard, vice-președintele Partidului Radical de Centru, care în timpul unei excursii pe mare, împreună cu fratele ei – Uffe, un tânăr cu handicap mental sever, dispare fără urmă de la bordul navei pe care se afla.
Catalogată ca moarte accidentală, poliția se află totuși în dificultate deoarece cadavrul nu este găsit. Investigația analizează piste precum cea în care Uffe ar fi ucis-o în pragul unei crize de nervi nejustificate sau poate un fost iubit gelos care își dorește răzbunare a împins-o în apă. Nu este exclusă nici ideea că ascensiunea politică rapidă a trezit intenții criminale în cadrul opoziției. Cu toate acestea, cazul a rămas nerezolvat și singurul martor, Uffe, nu este capabil să furnizeze detalii, fiind internat într-un sanatoriu de la dispariția surorii sale.
Ce s-a întâmplat cu Merete descoperim în paralel când autorul o aduce în fața noastră în ipostaza de victimă a unei răpiri meschine, încarcerată într-o încăpere timp de 5 ani, ținută în frig, foamete, mizerie și beznă, în timp ce presiunea atmosferică din cameră, crește anual până la limita tolerată de corpul uman.
De ce este supusă Merete acestui tratament sadic și cum reușește să supraviețuiască atâta timp? Va reuși Carl să îi dea de cap investigației până nu este prea târziu?
O intrigă inteligent construită, cu personaje capabile să mențină interesul cititorului și cu un ritm alert care te ține în priză. Pentru fanii thrillerului nordic, Camera groazei poate fi o idee faină de lectură.