O culegere de opt povestiri science-fiction aș putea spune pe scurt, dar aș simți că e incomplet pentru că în urma acestei lecturi nu am avut o senzație clară de apartenență la acest stil literar, ci mai degrabă un carusel de SF combinat cu distopie, elemente psiho-sociale, dramă și filozofie spiritualistă.
Niciuna dintre ele nu seamănă cu celelalte și nu abordează concepte pe care le întâlnești cu ușurință în alte lecturi. Scopul lor este de a te face să îți imaginezi lumea din perspective diferite în timp ce aloci timp mental să înțelegi cum te-ar afecta aceste variante.
Mi-a plăcut că autorul nu se mulțumește să ne proiecteze în viitor, ci ne înhamă atât la descifrarea unui trecut controversat, ancorându-ne totodată într-un prezent incert.
Una dintre povestiri, chiar prima, ne aruncă în vâltoarea amețitoare a construcției Turnului Babilonian, unde generații întregi de evrei își dedică întreaga viață scopului de a ajunge în împărăția cerurilor la un Dumnezeu care nu le lăsase niciun indiciu că și-ar dori vizitatori. Într-o lume în care pierderea unei cărămizi e mai tragică decât prăbușirea unui constructor, urcușul își pierde din sens. Copii care nu văd niciodată altceva decât cerul, bătrâni care au uitat senzația de a păși pe pământ… și printre ei, cel care reușește să atingă altitudinea maximă înainte de a se trezi catapultat înapoi la origine. Care este morala poveștii? Vă las să o descoperiți singuri.
O altă poveste care mi-a plăcut mult abordează tema dezvoltării cognitive superioare în urma unor experimente cu hormoni meniți să ajute la refacerea țesuturilor afectate de comă, traumatisme craniene sau degenerare progresivă. Ce se poate întâmpla când refuzi că devii cobai și ai la îndemână toate atuurile să te răzbuni? Alegi calea individualității sau pe cea a înțelegerii și protejării rasei umane? Care dintre ele îți va grăbi decăderea?
Am savurat și povestea intuziunii îngerilor pe Pământ și modul în care credințele religioase ale umanității sunt puse la încercare. Suflete care ajung în Iad sau sunt transportate pe Pământ și care lasă muritorii cu întrebarea neelucidată a sensului prin care ar putea să îi intre în grații unui Dumnezeu necomunicativ. Poate penitența sporită să fie o cale de a răscumpăra păcatele care să te ajute să ajungi în Rai sau dimpotrivă?
Și vă mai povestesc despre încă una dintre temele abordate: Imaginați-vă o lume în care dorința de a înceta abuzurile, bullyingul și a oferi tuturor copiilor și adolescenților șanse egale, o posibilă soluție ar fi un implant care să modifice la nivel cerebral percepția facială a celor din jur și inclusiv a propriei persoane. Când există liber arbitru, care va fi alegerea ta și cum te va afecta această decizie după ce ai experimentat viața fără discriminare?
Ar fi multe de zis, dar sigur iubitorii acestui gen îi vor da o șansă acestei colecții de povestiri. Și dacă nu sunteți fani SF, tot sunt șanse destul de mari să vă placă cartea. Așa că… lectură plăcută! 😉