Stephen King meets Guillermo del Toro… și rezultatul este genial de antrenant.

Per total mi-a plăcut fantastic și o să vă povestesc și vouă despre ea, în speranța că voi reuți să vă trezesc intersul suficient de mult încăt să o citiți, dacă evident n-ați făcut-o deja.

Nate este polițist, Maddie sculptor-artist, iar fiul lor Oliver este un puști de 16 ani inteligent și extrem de empatic. Când tatăl lui Nate moare, familia decide să se mute în casa acestuia din Rumble Rocks, unde Nate a avut parte de o copilărie plină de abuz și violență, motiv pentru care, fugit de acasă în adolescență, nu a mai ținut legătura cu tatăl său.

Maddie are de asemenea o traumă neînțeleasă ascunsă în copilăria sa, legată de Eddie, ucigașul în serie al cărui scop era acela de a face 99 de victime pentru a declanșa, după spusele sale, finalul lumii. Maddie are câteva reminescențe legate de singura victimă care a scăpat din ghearele acestui criminal, dar legătura cu aceasta se clarifică abia pe la mijlocul cărții. Și Nate are o conexiune indirectă cu Eddie, deoarece tatăl său, acum decedat, îi fusese gardian la penitenciarul unde acesta aștepta executarea pe scaunul electric și totodată martor al momentului în care, în mijlocul execuției, Eddie dispare fără urmă și explicație logică.

Viața în noua casă și comunitate e încărcată de emoții și gânduri negative și familia se luptă din greu să facă față întâmplărilor inexplicabile care încep să se contureze – animale turbate în pădure, furnici care se învârt în spirală, sculpturi realizate de Maddie care capătă viață, senzația comstantă de durere resimțită de Oliver, care preia cu ușurință din stările celor din jur.

Ce s-a întâmplat în tunelurile din mina de cărbuni a localității rurale unde a copilărit Nate și cine este misteriosul Jake, băiatul care se împrietenește cu Oliver și începe să îi arate lucruri care par dincolo de înțelegerea rațională?

Cum ar fi dacă lumea în care trăiești ar fi doar o versiune a miilor de lumi paralele în care povestea ta și a familiei tale capătă în fiecare dintre ele o altă formă și doar tu poți opri distrugerea ultimei lumi existente care împiedică un spirit malefic să clădească de la zero, o nouă lume unde ți se promite că poți avea parte de finalul pe care îl dorești?

Ce au în comun Jake, Edie și Oliver și cum va pune capăt acestei lumi spiritul malefic care ghidează din umbră toate acțiunile, când constată că în această realitate paralelă, Nate, Maddie și Oliver sunt diferiți de celelalte versiuni ale lor, bântuite de vină, neputință, ură și traume nedepășite?

Felul în care sunt construite personajele și manipulate de autor pas cu pas astfel încât acestea să își dorească să ducă la îndeplinire crimele necesare pentru a servi unul scop pe care nu îl înțeleg dar care aparent le promite că vor primi înapoi persoanele dragi decedate, copilăriile pierdute sau că vor scăpa de durerea pe care o resimt constant, toate aceste acțiuni conduc la un scenariu pe cât de complex, pe atât de ademenitor.

Autorul creează intrigant și cu naturalețe lumi paralele, activează traume din copilărie, naște speranțe pe care tot el le năruie, pune în joc sentimente puternice precum dragostea, devotamentul, sacrificiul de sine, toate legate într-un carusel de evenimente care se întrepătrund pe parcurs într-un joc amețitor de domino care se dărâmă la final, doar pentru a da viața unei versiuni mai bune.

2 Replies to “Chuck Wendig – Cartea accidentelor”

Lasă un răspuns