Trecuse, cred, mai bine de un an de când nu mai citisem o carte în engleză și acesta e un aspect pe care vreau să îl îmbunătățesc pe viitor. Și astfel m-am intersectat cu thriller-ul psihologic – In the woods, tradus în română cu titlul Pădurea și mi-am adus aminte de cărțile și filmele cu care îmi ocupam mai des timpul înainte, deoarece erau capabile să îți mențină interesul nu doar prin povestea dinamică cu zeci de schimbări de scenarii, ci și prin modul în care erau portretizate personajele, cu trăirile și eșecurile lor.
Cartea ne prezintă povestea a trei copii dintr-o suburbie oarecum izolată a Dublinului, care la finalul verii lui 1984 pornesc la joacă prin pădurea deasă care împrejmuia orășelul pentru ca la finalul aventurii, doar unul dintre ei, să fie găsit, mânjit de sânge, terifiat și inacapabil să își amintească ce s-a întâmplat.
Douăzeci de ani mai târziu, în calitate de detectiv la omucideri, Ryan, supraviețuitorul din pădure, se confrunta cu un caz de crimă în același spațiu geografic în care trauma copilăriei încă îi dă târcoale.
Katy, în vârstă de 12 ani, micuța balerină a orașului, este ucisă, violată post-mortem și abandonată într-un sit arheologic descoperit în zonă, cadavrul ei fiind aruncat pe ceea ce se presupune a fi o piatră destinată sacrificiului uman.
Singura persoană care cunoaște faptul că Ryan nu este străin de comunitatea de acolo și nici de crima nerezolvată din trecut, este Cassie, colega sa detectiv, un personaj inteligent, sarcastic, rebel dar totodată extrem de loial.
Pistele noii crime ne poartă printre câteva scenarii plauzibile care incriminează, ba familia, ba reprezentanții Consilului Local care intenționează să aprobe construcția unei autostrăzi pe terenul pe care arheologii fac săpături, fie muncitorii veniți pentru a urgenta lucrările, ba o veche răzbunare din trecut care să fie îndreptată asupra tatălui victimei.
Investigațiile pe care cei doi detectivi le fac pentru a identifica criminalul, le dezvăluie secrete din comunitatea pe care Ryan o lăsase în urmă după tragicul incident. Prinși într-o plasă de minciuni vinovate, apropierea de o concluzie viabilă, le pune celor doi prietenia la încercare.
Să fie legate cele două evenimente și dacă da, cum? Aici nu vă pot ajuta cu detalii suplimentare, pentru că dacă vă intrigă acest gen de lectură, este păcat să vă stric distracția.
Ceea ce pot menționa că mi-a plăcut, în ciuda faptului că vorbim de un roman scris în 2007 și despre care ne poate fi ușor să credem că ar putea fi depășit ca intrigă, a fost modul în care a fost construită ancheta poliției. Felul în care cei doi detectivi au urmat firul evenimentelor și le-au oferit o interpretare cât se poate de realistică. Acțiunea are câteva momente în care punctează indicii despre motivul real al crimei, dar farmecul constă în eroarea umană care perturbă cursul evenimentelor.
Pentru cei cărora le plac scenarii de film gen True Detective sau The Killing, această carte va fi o lectură faină și intrigantă.
Si acum de unde vrei sa o citesc eu?arunci bomba,și cu o recenzie bună…si ia de unde nu e cartea!
Dupa ce ti-am citit commentul, m-am apucat sa o caut si eu pe site-urile noastre clasice… si intr-adevar apare ca indisponibila (deocamdata). Urat din partea mea, recunosc, te-am sedus si abandonat dar fara intentie 😅