Peter Swanson – Fata cu un ceas în loc de inimă

Editura: Litera

An apariție: București 2020

Titlu original: The girl with a clock for a heart

Nr. Pagini: 302

Un thriller captivant, plin de aventură și suspans în care răsturnările de situație mențin cititorul ferecat între paginile cărții, o poveste despre iubire bolnavă, obsesie, mister, violență, înșelăciune și despre alegerile greșite pe care avem tendința de a le face atunci când suntem ghidați de obsesii.

Povestea ni-l prezintă pe George Foss, un tip inteligent, plin de resurse, dar oarecum blocat într-o viață banală, prins între un serviciu stabil dar neatrenant și o relație față de care nu își poate lua un angajament clar, care într-o seară de vineri, în barul lui preferat din Boston, se reîntâlnește cu Liana Decter, iubirea lui din facultate.

Liana apare brusc după 20 de ani de la ultimele evenimente și îi solicită ajutorul, pledând pentru faptul că se află în pericol de moarte deoarece a furat o sumă mare de bani și este urmărită de indivizi periculoși care vor să regleze conturile.

George luptă cu impulsul de a o refuza, dar pierde iar decizia de a-i face Lianei un favor îl azvârle într-o vâltoare de evenimente periculoase din care nu se mai poate sustrage până la final.

Povestea romanului se desfășoară pe două planuri, nebunia creată în prezent contopindu-se cu evenimentele din perioada facultății, când Liana, sub o identitate falsă, fusese implicată într-o crimă și apoi dispăruse complet din peisaj, lăsându-l în urmă pe George incapabil să înțeleagă pe deplin ce s-a întâmplat.

Situațiile prezentate îmbracă o nuanță ușor ireală, cinematografică, dar personajele sunt interesant creionate și chiar dacă sunt oarecum prezentate într-o antiteză cauzată de modul în care cei doi se raportează la vechea poveste de dragoste, reușeșesc să se atragă și să se completeze pe parcurs.

Intenția de a descoperi ce s-a întâmplat cu ani în urmă și care sunt motivele care au influențat transformarea Lianei, îl prind pe  George într-un carusel de minciuni, înșelătorii, riscuri care îi pun viața în pericol, dar toate temerile lui sunt temperate și amorțite de imaginea Lianei de care este încă îndrăgostit și pe care George ar vrea să o salveze de ea însăși.

Poate Liana să fie salvată și dacă da, va fi George cel care o va salva? – asta rămâne să descoperiți voi în cazul în care nu ați citit cartea…

Lasă un răspuns