Mindy Mc Ginnis – Nicio picătură de băut

Editura: Corint Books / Leda Edge

An apariție: București 2019

Titlu original: Not a drop to drink

Nr. Pagini: 270

Într-o lume post-apocaliptică dar cu iz realist, în care întreaga planetă suferă de secetă și apa reprezintă principala monedă de schimb, relațiile umane sunt alterate și reduse la nevoia de supraviețuire.

Lynn împreună cu mama sa locuiesc în pădure, într-un loc retras, în apropierea unui heleșteu. Singure și izolate, cele două trăiesc sub constanta amenințare de a fi atacate și ucise fie de condițiile naturale vitrege, fie de haitele de coioți flămânzi sau de oamenii disperați aflați în căutarea apei.

Lumea lui Lynn de învărte în jurul acelui heleșteu, a orelor petrecute cu schimbul pe acoperiș, pregătită să împuște orice ființă care le amenință traiul zilnic, purificând apa pentru a putea fi băută și pregătind proviziile de mâncare și lemne pentru iarnă. Toate cunoștințele ei sunt cele transmise de mama sa, singura ființă cu care își petrece timpul, orice altă apariție fiind considerată din start un pericol care trebuie eliminat.

În urma unui accident de vânătoare, mama lui Lynn este ucisă, lăsându-și fiica să își poarte singură de grijă. Lynn nu se descurajează, urmează cu strictețe sfaturile primite pentru a supraviețui, dar cercul de pericole se strânge în jurul ei de la zi la zi, punând-o în fața unei noi descoperiri – că uneori ai nevoie de prieteni pentru a câștiga o bătălie.

Noile alianțe o determină să se maturizeze și să vadă viața prin alți ochi, să spere, să empatizeze și să iubească, dar trecutul o ajunge din urmă amintintindu-i ce înseamnă durerea și eșecul, atunci când tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată, revine pentru a revendica ceea ce Lynn se îndârjește să apere chiar cu prețul vieții.

Un roman complex, curajos, realist, ușor de lecturat, în care personajele sunt atent creionate în ciuda faptului că firul epic este dramatic și dur pe alocuri. O poveste în care viața își urmează cursul firesc chiar dacă regulile jocului au fost schimbate și  contextul îngreunează orice relație umană bazată pe sinceritate și afecțiune.

One Reply to “Mindy Mc Ginnis – Nicio picătură de băut”

Lasă un răspuns