Matt Haig – Gânduri de pe o planetă nervoasă

Editura: Nemira

An apariție: București 2019

Titlu original: Notes on a nervous planet

Nr. Pagini: 325

Scriitor și jurnalist de origine britanică, Matt Heig reușește să transpună în cărțile sale, evenimente din viața reală, pe care nu se teme să le împărtășească chiar dacă acestea îl poziționează adesea la limita dintre admirație și critică.

Anxietate, atacuri de panică, fobii, paranoia, tulburări obsesiv-compulsive, adicții și comportamente ipohondre, toate ne sunt prea bine cunoscute în ciuda falselor impresii de echilibru și tărie de caracter pe care încercăm adesea să le afișăm. Dar viața e dură, provocatoare, uneori nemiloasă și plină de evenimente care ne pot da peste cap busola morală și ne pot jefui cu ușurință de orice gram de liniște sufletească peste care credem că domnim.

O carte care ne aduce în atenție provocările zilnice la care suntem supuși – acasă, la muncă, în familie sau cu prietenii, stările de disconfort cu care ne luptăm pentru a ține stresul sub control, în loc de a identifica modalități simple de a ne elibera de factorii sociali perturbatori. Dependența de rețelele de socializare din teama de singurătate sau frica de a fi neînțeleși, umilințele închipuite și stima de sine scăzută pe care ne-o alimentăm prin raportările constante la personaje care afișează o imagine perfectă. Lipsa de răbdare, nemulțumirea, frustrarea cu care jonglăm în încercarea noastră de a obține un succes pe care nu îl înțelegem.  Suprasaturația, consumerismul, superficialitatea, lipsa de substanță cu care ne ducem viața mai aproape de propriul declin mental și emoțional.

Toate pot căpăta un nou sens, dar evident decizia ne aparține…

Lasă un răspuns