Fredrik Backman – Oameni anxiosi

Editura: Art

An apariție: București 2020

Nr. Pagini: 460

“Adevărul? Adevărul nu e aproape niciodată pe cât de complicat credem noi că este. Dar sperăm să fie complicat, pentru că astfel ne simțim mai deștepți când înțelegem cum stau lucrurile. Aceasta este o poveste despre un pod, despre idioți, despre o luare de ostatici și o vizionare de apartament. Dar și o poveste de dragoste. De fapt, mai multe.“

M-am delectat cu această carte pe parcursul tuturor celor 460 de pagini. Mi-a fost dragă prin simplitatea cu care punctează provocările normale ale vieții și am iubit-o prin prisma sarcasmului, ironiilor și schimbărilor de situație la care m-a supus.

Am savurat povestea spărgătorului de bănci, care ulterior se dovedește a fi o spărgatoare și a ostaticilor pe care îi ia din întâmplare, atunci când, încercând să scape de poliție, se refugiază într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Cei opt ostatici – un cuplu matur, ciudat și plin de surprize, doua lesbiene gălăgioase, o bătrână simpatică și ușor senilă, o directoare de bancă extrem de cinică și critică față de absolut orice, o agentă imobiliară tâmpă și obositoare și un actor de duzină plătit să distrugă vizionarea pentru a scădea prețul apartamentului – sunt o adunătură pe cât se poate de colorată, pe atât de greu de gestionat de-a lungul întregii aventuri.

Conjuctura nefavorabilă este considerată o situație periculoasă și este lăsată în seama a doi polițiști – tată și fiu, adesea lipsiți de profesionalism, cu multe probleme familiale nerezorvate în ciuda sentimentelor de afecțiune pe care și le poartă.

Ce au în comun aceste personaje și cum se leagă poveștile lor de viață, este un aspect pe care este musai să îl descoperiți singuri. Pot doar să vă spun că modul în care autorul a îmbinat toate aceste destine este pe cât de amuzant și plin de imaginație, pe atât de sensibil și plin de duioșie.

O carte despre experiențe nefericite, decizii neinspirate și slabiciuni umane. O carte despre regrete, temeri și puterea de a merge mai departe atunci când realizezi că îți dai voie, poți să nu înfrunți provocările vieții de unul singur.

“Se spune că personalitatea unui om este suma experiențelor sale de viață. Dar nu este întru totul adevărat, căci, dacă trecutul nostru ar fi ceea ce ne definește, nu ne-am mai putea suporta pe noi înșine. Trebuie să ne convingem că suntem mai mult decât greșelile noastre de ieri. Că suntem și cele mai bune alegeri pe care le vom face, că suntem și toate zilele noastre de mâine încolo.“

Lasă un răspuns