Clive Cussler / Dirk Cussler – Imperiul Celtic

Editura: Rao

An apariție: București 2021

Titlu original: Celtic Empire

Nr. Pagini: 409

Atunci când membrii unei echipe de oameni de știință a Națiunilor Unite sunt uciși în El Salvador, Dirk Pitt, directorul NUMA, se trezește implicat într-un mister care îl poartă prin întreaga lume și amenință totul și pe toți.

În Scoția, Pitt caută răspunsuri privind răspândirea unei maladii necunoscute, în spatele căreia s-ar putea afla o companie de bioremediere. O coliziune mortală are loc în canalele din Detroit, iar jefuitorii de morminte atacă un sit arheologic de pe malul Nilului, unde fiul si fiica lui Pitt au făcut o descoperire importantă. Legatură dintre toate aceste evenimente pare a se găsi în povestea unei prințese egiptene obligată să fugă din fața armatei tatălui ei, în urmă cu trei mii de ani.

Descrierea cărții ne duce cu gândul la aventurile bine cunoscutului Indiana Jones, doar că de această dată personajul principal este Dirk Pitt  – directorul Agenției Naționale de Activități Subacvatice și Marine (NUMA), carismatic, inteligent, curajos și care reușește să găsească o cale indiferent cât de potrivnică pare situația.

Autorul a jonglat până în prezent cu 26 de romane care îl au ca erou pe Dirk Pitt și aparent este extrem de bine primit acest personaj printre iubitorii de aventură și mister.

Povestea se defășoară pe două planuri – Egipt, 1334 î.e.n și respectiv El Salvador, ulterior Dublin – 2020. Intriga romanului pornește de la ideea unei conspirații care iese la iveală în momentul în care o echipă de cercetători ai Națiunilor Unite încearcă să investigheze motivele pentru care populația din El Salvador este supusă unui grad mare de îmbolnăvire. Descoperirea făcută îi conduce la ideea că boala survine în urma consumului de apă contaminată cu un produs al firmei BioRem Global, al cărui scop era acela de a opri scurgerea de petrol din Golful Mexic, rezultat în urma exploziei submarinului Deepwater Horizon.

Astfel se dovedește că CE-2 / CE-3, mixurile declarate eficiente în consumarea petrolului, nu au primit aprobarea federală pentru a fi folosite în apele teritoriale S.U.A., motiv pentru care testarea acestora se desfășoară pe ascuns în afara perimetrului trasat.

Povestea derulată în paralel cu mai bine de 3000 de ani în urmă o are ca protagonistă pe Meritaten, prințesa egipteană, fiica faraonului Akhenaton, care confruntându-se la momentul respectiv cu o situație similară, alege să își riște viața încercând să își ajute poporul, punându-le totodată la dispoziție o plantă cu puteri miraculoase, apiumul din Faras, capabil să amelioreze efectele apelor contaminate ale Nilului.

Descoperirile pe care echipa de cercetători reușește să le facă pas cu pas, pun tuturor viața în pericol și ulterior constrâng personajele principale să deruleze acțiuni din ce în ce mai riscate pentru a identifica mormântul prințesei Meritaten, în căutarea leacului pierdut.

Povestită în stil cinematografic, simplu și dinamic, ușor de urmărit și fără a intenționa să transmită vreo emoție aparte în afară de adrenalină și pe alocuri curiozitate, cartea are capacitatea de menține interesul cititorilor pasionați de aventură, mister și acțiune dar poate fi greu de digerat pentru cei care nu se regăsesc în acest stil.

O lectură ușoară de vacanță cu un final în stil hollywoodian în care binele triumfă în ciuda victimelor colaterale care-și pierd viața pe parcursul aventurii, cu falsa impresie că sacrificiul lor contează.

Lasă un răspuns