O carte despre sclavagism cu toate aspectele lui inumane. O carte despre supraviețuire, puterea de a o lua de la capat și nevoia stringentă de a-ți acorda o șansă.


Ruta subterană a reprezentat un traseu, o rețea de locuri și oameni care în realitatea au existat și al cărui scop era acela de a facilita fugarilor de pe plantații o șansă de a-și reface viața în libertate, posibilitate care s-ar fi putut oricând finaliza prin moarte sau trădare.

Acțiunea se petrece la mijlocul secolului al XIX-lea, unde singurul drept al sclavilor era acela de a munci până la epuizare și a îndura toate abuzurile comise asupra lor. În acest context, facem cunoștință cu Cora și Caesar, doi sclavi a căror dorință de libertate nu a fost stinsă, nu zace îmbibată de teama și resemnarea celor din acelasi neam cu ei, unde singurul scop este acela de a-și duce zilele cu capul plecat de frica biciului.

Cora are un trecut care o poziționează diferit în atenția tuturor și naște în percepția celorlalți sclavi, evitare. Mama sa, Mabel, este una dintre sclavele care a reușit să fugă de pe plantația din Georgia unde și Cora este forțată să-și ducă zilele, astfel încât propunerea lui Caesar de a fugi, trezește în Cora o determinare de care nu este conștientă încă de la început.

Povestea aduce în prim plan, fără perdea, chinurile, teama, anxietatea, provocările cu care se confruntă cei doi fugari care își riscă viața la fiecare pas. Pe urmele lor e Ridgeway, vânătorul de recompense care este mânat de ura de a-i fi pătată reputația de temut, de faptul că Mabel i-a scăpat cu ani în urmă.

Fuga e departe de a fi facilă într-o lume în care fiecare își urmărește interesul și dubioasele combinații la care cei doi sclavi  sunt nevoiți să recurgă fără a fi siguri de  următorul pas, face din această carte un scenariu pe cât de antrenant, pe atât de dureros.

Autorul nu menajează. Practicile, mentalitățile, gândurile celor implicați, sunt relatate voalat, având capacitatea de a trezi în sufletul cititorului sentimente de frustrare.

Am văzut o asemanare cu clasica poveste “Coliba unchiului Tom”, dar dusă la un nivel puțin mai fantezist, unde crâmpeie de istorie sunt amestecate cu scenarii care îmbracă pe alocuri personajele într-o aură eroică.

E o lectură antrenantă pe care aș recomanda-o cititorilor cu simț de aventură și cu capacitatea de a se detașa de anumite trăiri emoționale. Nu pot afirma că a fost o lectură care m-a impresionat puternic, dar consider că deține potențialul de a menține cititorul antrenat.

Lasă un răspuns